Управляващият директор на Международният валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева прогнозира пред Си

...
Управляващият директор на Международният валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева прогнозира пред Си
Коментари Харесай

Кристалина с ключова прогноза, какво ни чака

Управляващият шеф на Международният валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева прогнозира пред Си Ен Би Си, че скоро нейната институция ще дава по-оптимистични оценки за световния стопански напредък. 

" В момента не виждам намаляване, само че растежът ще се забави през 2023 година ", декларира Георгиева в изявление за медията по време на Световния стопански конгрес в Давос.
-->
" Нашите прогнози са, че (икономическият напредък - бел. ред.) ще намалее с половин процентен пункт по отношение на 2022 година Добрата вест е, че ние чакаме растежът да доближи до най-ниското си ниво през 2023 година и 2024-а да бъде годината, през която най-сетне да забележим прогресивен тренд на международната стопанска система ", отбелязва ръководещият шеф на МВФ.

Международният валутен фонд три пъти понижи своята прогноза за световния стопански напредък от октомври 2021 година насам.

Георгиева счита, че централните банки не са завършили с повишението на лихвените проценти, защото инфлацията се забавя, само че към момента остава " прекомерно висока ".

През предходната седмица данните демонстрираха, че инфлацията в Съединени американски щати доближава най-ниското си ниво от октомври 2021 година В еврозоната тя се намали за втори следващ месец през декември, отбелязва Си Ен Би Си, представена от Българска телеграфна агенция. 

По отношение на Китай, ръководещият шеф на МВФ повтори прогнозата на фонда, че брутният вътрешен артикул (БВП) на азиатската страна ще се увеличи, само че няма да съставлява толкоз забележителна част от световния стопански растеж, както това се случваше в предишното.

" Икономическият напредък на Китай няма да се върне във времената, когато страната формираше към 40 % от световния растеж. Това няма да се случи ", подчертава Кристалина Георгиева.

Ако Китай не промени своята политика на разхлабване на ограниченията против разпространяването на КОВИД-19, китайската стопанска система ще нарасне с 4,4 % до края на годината, в сходство с прогнозите на МВФ, добавя ръководещият шеф на Фонда. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР